Ръчно връзвани килими – поддържане

Важна информация за използването на ръчно връзвани килими

Всеки килим е уникално, ръчно произведение. Това може да се види в някои малки неправилни детайли, които ги няма в машинно произведените килими. За изработката им се използват се само животински материали (вълна, козя козина, коприна) и растителни влакна (памук). Всички материали притежават специфични характеристики, които допринасят за стойността и цената на килима. Правило е, че колкото по-качествен е материалът, толкова по-лесно може да бъде поддържан вашият килим.

  •  Не влачете мебели с остри ръбове по килима!
  •  Почиствайте редовно с прахосмукачка с гладък накрайник.
  •  Нормално е да има откъснати нишки по един нов килим. Те са останали от  подстригването му. След редовно почистване с прахосмукачка, те ще  изчезнат.
  •  Ако има туфи с по-дълги нишки може да използвате ножица да ги скъсите. Това са нишки, които са били притиснати при връзването на килима и са се изправили при чистене с прахосмукачка.
  • Обръщайте килима периодично (приблизително 2 пъти в годината). Това се прави с цел да се избегне изхабяване и промяна на цвета, в следствие на излагане на слънчева светлина.
  • Веднага попивайте разлети течности с хигроскопична кухненска хартия, но не ги втривайте. Четкайте в посока на влакната, докато мястото е още влажно. След това третирайте мястото с хладка вода. Килимът трябва да бъде изсушен и от двете страни преди да бъде използван отново.
  • Всеки килим се променя. По-меките материи хвърлят сянка по различен начин, когато стъпваме върху тях. Тези сенки придават на ръчно-връзваните килими неговата уникалност.

Инструкции за почистване


Добре поддържаните килими са много издръжливи заради използваните материали при тяхната направа (жива вълна и синтетични нишки). За да избегнете неравномерно износване и създаването на уязвими точки, килимът трябва да бъде обръщан периодично. Мръсотията трябва да бъде отстранявана веднага, защото в противен случай може да навреди на цветовете и на материалите. Продължителността на живот на килима може да бъде съкратена особено от пясък (втриване), влага (мухъл, плесен) и насекоми. За периодично почистване, обикновено е достатъчно чистенето с прахосмукачка. Не трябва да се безпокоите от откъснати нишки. На новите килими тези нишки са останали от подстригването им.

 Петна трябва да бъдат третирани незабавно 

Остатъци от мръсотия  и замърсявания на повърхността могат да бъдат отстранявани, използвайки обратната страна на нож. Не използвайте агресивни препарати за почистване, за да избегнете обезцветяване.

Попивайте разсипани течности преди да изсъхнат и използвайте хладка вода при изчистването им (ако е необходимо добавете слаб почистващ препарат), например при кръв, напитки, белтък на яйце, кафе, какао, мляко, петна мухъл и съдържащи скорбяла храни.

Замърсявания на маслена основа отстранете незабавно чрез попиване и след това използвайте обезмаслител ( съблюдавайте дозировката), например при боя, плодове, масло, мазнина, дъвка, сажди, сокове и боя за обувки.

Восъкът трябва първо да изстине. Тогава внимателно се отстранява с обратната  страна на нож, а за остатъците използвайте попивателна хартия и ютия на ниска температура.

Почистване


Взимайки под внимание горните препоръки, пълно почистване на килима ще е нужно чак след няколко години. При ориенталските килими, препоръчваме специално почистване. При почистване вкъщи, моля, следвайте инструкциите за дозиране на препаратите.

 

Добавено в Полезна информация с етикети , . Запазете го в своите отметки с тази връзка.