Килими ръчен тафт – инфо

Начин на производство

Производството на килими ръчен тафт се различава значително от всеки друг метод на производство. Килимът не е тъкан или връзван, а прежда на хафът (власинките) се втъкава на ръка с тафтинг-пистолет от гърба на килима в поддържащата тъкан. Използват се два вида тафтинг-пистолети: електрически и напълно ръчен. Ако хафът бъде срязан след полагането му, се получава велурена повърхност. За да се запази формата на бримка, хафът не се срязва.

Когато хафът е готов, нишките трябва да бъдат здраво захванати, защото първоначално стоят свободно втъкани в поддържащата тъкан и могат да бъдат лесно измъкнати. Затова гърбът на килима се залепва с латекс. След това се кашира с памучна тъкан, за да придобие чист вид. Често, контурите на шарката на килима се оформят чрез техника, наречена карвинг (изрязване и  гравиране).

За разлика от ръчно-връзваните килими, чиито шарки се оформят ред по ред от долу на горе, при килимите ръчен тафт всички детайли от един и същи цвят или една и  съща прежда могат да бъдат изработени изцяло, преди да се премине към следващите. Също така лесно може да бъдат изработвани извивки. Хафът (нишките) обикновено са от полиакрилни влакна, полиестер или вълна.

Техниката на ръчен тафт е сравнително бърз процес, което прави произведени по този начин килимите по-достъпни в сравнение с ръчно-връзваните килими. Основни страни за производство са Китай и Индия. Особено висококачествени екземпляри се произвеждат и в Европа.

Добавено в Полезна информация с етикети , . Запазете го в своите отметки с тази връзка.