Ръчно тъкани килими – инфо

Ръчно тъкан килим Anadol – памук

Начин на производство

Ръчно тъканите килими обикновено са ориенталски плоско-тъкани килими с богати ярки цветове и геометричните фигури и могат да бъдат използвани и от двете страни. На пазара се срещат и едностранни килими с хаф, например ръчно тъкани Шаги килими от  Индия, които се произвеждат на полу-механични тъкачни станове. При тях тъкачът втъкава нишките ръчно, както при ориенталски килим, след което килимът се стяга механично.

Основната на типичния ръчно тъкан килим обикновено е от юта или от синтетични нишки. Вътъкът (втъканата преждата), обикновено е от вълна, но може да бъде и от памук. В общия случай вълната се оцветява преди да бъде изпредена. Ако целта е да се получи меланжиран ефект, различни по цвят вълнени влакна се предат заедно. За да получи необходимата си стабилност, вълната се преде около фитил от юта или памук.

Първоначално ръчно тъканите килими били изработвани от странстващите народи-номади и чергари. Днес се произвеждат основно в Мароко, Унгария, Гърция, Тунис и Индия. В България това са познатите ни традиционни Чипровски и Котленски килими.

Добавено в Полезна информация с етикети , . Запазете го в своите отметки с тази връзка.