Килимите – видове материи: жива вълна полезна информация за килимите, видове материи килими - предимства и недостатъци

полезна информация за килимите, видове материи килими - предимства и недостатъци

Вълната е един от най-старите материали, които се използват в различните видове текстил включително в килимарството. Като жива вълна се определя вълната, получена чрез подстригване на живо животно. Обикновено се използва вълната на овце от специални породи, отглеждани основно заради вълната им. Така добитата вълна не се подлага на преработка която да нарушава влакното (за разлика от дърпаната вълна).

Структура

Влакната са съставени от различни видове протеини. Най-интересните са Кератините. На тях се дължи високата еластичност и здравината на вълната.

Свойства

Вълната притежава така нареченото естествено терморегулиращо свойство. Вълната може да поема във вътрешността на влакната си водна пара, за разлика от това повърхността й пък отблъсква водата. Вълната може да поеме вода до 36% от сухото си тегло, без да се чувства влажна и тя отдава влажност много по-бързо отколкото например памук. Вълната е много добър изолатор, тъй като  се състои до 85% от въздух (в сравнение с общото си тегло). Вълната много трудно поема мръсотия и не се мачка, тъй като влакната й са много еластични. Има много висока цветоустойчивост и е трудно запалима, защото не гори, а тлее.

Поддръжка и почистване

Живата вълна има способността да се самопочиства поради люспестата структура на повърхността си. Чрез движение мръсотията се отлюспва от повърхността. Способността да се свързва с течности предотвратява електростатично зареждане, поради което мръсотията не прониква дълбоко и се премахва бързо. Живата вълна, ако въобще се наложи, се пере на ръка. Ако поеме миризми, вълната бързо ги освобождава и след кратко проветряване отново е свежа и неутрална на миризма.

Добавено в Полезна информация с етикети , , . Запазете го в своите отметки с тази връзка.